Саопштење поводом изјава заменика градоначелника Горана Весића о јавном увиду у План генералне регулације шинских система (метроа, трамваја, и БГ:воза)

Јавни увид у План генералне регулације шинских система (ПГРШС) почео је 24. августа 2021. године и траје до 24. септембра 2021. ПГРШС дефинише све постојеће и будуће трасе и линије три градска шинска система - метроа, трамваја, и БГ:воза - и кључни је плански документ који омогућава изградњу метроа у Београду. Почетак изградње метроа најављен је за новембар ове године. Јавни увид плана је законска обавеза и служи да током њега грађани (како шира, тако и стручна јавност) искористе своје законско право да на план изнесу своје примедбе, које су надлежне институције у обавези да узму у разматрање. Расправа о ПГРШС и поднетим примедбама грађана, као и потенцијално усвајање самог Плана у Скупштини Града, тек предстоји.

Међутим, заменик градоначелника г. Горан Весић својим изјавама унапред обесмишљава законску процедуру, говорећи да никакве измене трасе метроа нису могуће. Нпр. у изјави за телевизију Н1, 26.8.2021., само два дана након почетка јавног увида, г. Весић каже:

„Никаквих промена линија и станица метроа неће бити. Могуће су само измене воза и трамваја."

Овом и оваквим изјавама заменик градоначелника Горан Весић отворено од јавног увида прави фарсу, унапред поручујући да ће све примедбе грађана на ПГРШС везане за метро бити одбачене. Све примедбе везане за метро на раном јавном увиду у фебруару 2020. су биле одбачене са објашњењем да су трасе метроа усвојене Мастер планом саобраћајне инфраструктуре Београда - Смарт планом 2017. године и да их није могуће променити. По најавама господина Горана Весића можемо закључити да ће исте одговоре грађани добити и сада, на тренутном јавном увиду.

Очигледно је да Град Београд јавни увид гледа као на нешто што мора спровести ,,про форме”, али без икаквих стварних намера да испуни своје законске обавезе тако што ће макар и размотрити могуће примедбе грађана на план метроа. Долазимо до закључка да је тзв. Смарт план, који је усвојила скупштина Града Београда 2017. године без икакве јавне расправе или јавног увида, зацементирао сва будућа саобраћајна решења у Београду, и да је све после тога само представа за јавност.

Удружење грађана ,,По мери метро” већ неколико месеци указује на озбиљне недостатке плана метроа предложеног унутар ПГРШС, и већ неколико недеља у директном контакту са грађанима скупља потписе за петицију, са циљем измене плана. Из разговора са грађанима јасно је да велики број њих није задовољан предложеним планом метроа, те да подржава наше предлоге: да прва линија метроа има станице на новој главној железничкој станици Прокоп и код Клиничког центра Србије, те да се морају покрити и јужна градска насеља - Видиковац, Церак, Церак Виногради, Лабудово и Петлово брдо.

Ми смо одлучни да покажемо да грађани ипак имају моћ да утичу на план метроа, који ће по најавама коштати преко 6 милијарди евра. Позивамо све грађане да уложе примедбе на овај план и да посете наш штанд за прикупљање потписа, ове суботе и недеље 11. и 12. септембра, на Видиковачкој пијаци од 9 до 13 часова.

У Београду 10.09.2021.

Удружење грађана „По мери метро”

О нама

Ми смо удружење које окупља грађане, стручњаке у разним областима и ентузијасте поводом заједничког циља - побољшања постојећег плана изградње београдског метро система. Сматрамо да тема метроа није на адекватан начин представљена јавности и да је потребно боље информисати грађане о значају овог пројекта. Метро као основа јавног превоза ће формирати будуће лице града и утицати на свакодневницу свих грађана, а поготово будућих генерација.

Намера нам је да подстакнемо непосредније учествовање грађана прилагођвању пројекта београдског метроа својим потребама, кроз сарадњу са надлежним институцијама и појединцима. Сматрамо да само тако можемо доћи до оптималних решења за будући развој града.

Уколико желите да нас подржите, можете то учинити тако што ћете нас запратити на друштвеним мрежама, како бисте били у току са нашим акцијама. Такође, уколико желите да нас контактирате, можете то учинити преко друштвених мрежа или е-поштом адресе udruzenje@pomerimetro.rs

Донације

„По мери метро" је непрофитно удружење које је основала група ентузијаста, чврсто уверених да је метро по мери грађана, не само ствар јавног интереса, већ и право свих грађана. Нашу кампању и наше акције финансирамо донацијама оних који препознају важност циљева за које се залажемо и од чијег остварења у многоме зависи будући развој саобраћајне инфраструктуре Београда.

Ако желите да подржите наш рад и допринесете борби за метро по мери свих грађана, можете то учинити уплатом на наш рачун.

  • Банка: Credit Agricole
  • Број рачуна: 330-4021010-76
  • Прималац: По мери метро, Војводе Симе Поповића 6, Београд
  • Сврха уплате: Донација удружењу По мери метро
  • Шифра плаћања: 187 за уплатнице у банци, 287 за уплате онлајн.

Уплате из иностранства тренутно нису могуће, али планирамо отварање девизног рачуна за ту сврху ускоро.

Информишите се више о нашим активностима или нас контактирајте: