Јавни увид је у току! Поднесите примедбе на план метроа!

ПРЕУЗМИТЕ ШАБЛОН ЗА ТЕКСТ ПРИМЕДБЕ ОВДЕ

Јавни увид у нацрт Плана генералне регулације шинских система (ПГРШС), који дефинише трасе и линије београдског метроа, је у току и траје до 24. септембра 2021. године. Нацрт ПГРШС који је на јавном увиду можете видети овде. 24. септембар је уједно и рок за све грађане да поднесу званичне примедбе на нацрт плана метроа. Ове примедбе Градска управа мора узети у обзир, те образложити њихово прихватање или одбацивање, пре усвајања ПГРШС од стране Скупштине града Београда.

УГ ,,По мери метро" сматра да предложени план метроа није по мери грађана, јер прва линија заобилази нову главну железничку станицу Београд - Центар (,,Прокоп") и Клинички центар Србије, док цео план потпуно изоставља из мреже линија метроа јужна градска насеља - Церак, Церак - Винограде, Видиковац, Лабудово и Петлово брдо. Зато смо покренули и физичку и онлајн петицију са циљем да се ови огромни недостаци плана метроа предложеног у оквиру ПГРШС исправе. У збиру, ове две петиције до сада је потписало више хиљада грађана.

Зато позивамо све грађане - и оне које су већ потписали нашу петицију и оне које још то нису учинили, као и све заинтересоване за то куда ће будући београдски метро саобраћати - да поднесу примедбе на нацрт ПГРШС пре краја јавног увида 24. септембра. Важно је да што више грађана поднесе примедбе. Што је више примедби исте или сличне садржине, то је већа вероватноћа да ће бити узете у обзир. Треба напоменути да петиција није замена за примедбу нити обрнуто, већ да се ова два вида деловања грађана међусобно допуњују.

Овде можете преузети шаблон за примедбу у .docx формату. Довољно је само да попуните своје личне податке на првој страни и потпишете се на другој страни. Садржај примедбе одговара циљевима наше петиције. Наравно, уколико сматрате да текст примедбе треба да гласи другачије, можете слободно кориговати текст на одговарајући начин.

Уколико желите да поднесете примедбу, морате је поднети у писаном (штампаном) облику, и доставити Секретаријату за урбанизам и грађевинске послове, преко писарнице у Улици краљице Марије бр. 1, закључно са 24. септембром 2021. године. Примедбу можете предати писарници лично, или послати поштом. Уколико шаљете поштом, примедба мора бити предата пошти пре поноћи 24. септембра.

Позивамо поново све грађане да поднесу примедбе на нацрт ПГРШС до 24. 9. 2021., како би добили метро по мери свих нас.

О нама

Ми смо удружење које окупља грађане, стручњаке у разним областима и ентузијасте поводом заједничког циља - побољшања постојећег плана изградње београдског метро система. Сматрамо да тема метроа није на адекватан начин представљена јавности и да је потребно боље информисати грађане о значају овог пројекта. Метро као основа јавног превоза ће формирати будуће лице града и утицати на свакодневницу свих грађана, а поготово будућих генерација.

Намера нам је да подстакнемо непосредније учествовање грађана прилагођвању пројекта београдског метроа својим потребама, кроз сарадњу са надлежним институцијама и појединцима. Сматрамо да само тако можемо доћи до оптималних решења за будући развој града.

Уколико желите да нас подржите, можете то учинити тако што ћете нас запратити на друштвеним мрежама, како бисте били у току са нашим акцијама. Такође, уколико желите да нас контактирате, можете то учинити преко друштвених мрежа или е-поштом адресе udruzenje@pomerimetro.rs

Донације

„По мери метро" је непрофитно удружење које је основала група ентузијаста, чврсто уверених да је метро по мери грађана, не само ствар јавног интереса, већ и право свих грађана. Нашу кампању и наше акције финансирамо донацијама оних који препознају важност циљева за које се залажемо и од чијег остварења у многоме зависи будући развој саобраћајне инфраструктуре Београда.

Ако желите да подржите наш рад и допринесете борби за метро по мери свих грађана, можете то учинити уплатом на наш рачун.

  • Банка: Credit Agricole
  • Број рачуна: 330-4021010-76
  • Прималац: По мери метро, Војводе Симе Поповића 6, Београд
  • Сврха уплате: Донација удружењу По мери метро
  • Шифра плаћања: 187 за уплатнице у банци, 287 за уплате онлајн.

Уплате из иностранства тренутно нису могуће, али планирамо отварање девизног рачуна за ту сврху ускоро.

Информишите се више о нашим активностима или нас контактирајте: